Trauma's

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 20:06

Ik word steeds meer gebiologeerd door het onderwerp trauma. Waarom vraag je je af? Ik zal je meenemen in mijn leerprocessen en de uitleg hiervan.

 

Er is impact trauma, dit is iets heftigs wat opeens gebeurt. Bijvoorbeeld een hond in je kindertijd die je bijt. Het gevolg hiervan is dat je angst hebt ontwikkeld voor honden.

 

Daarnaast is er proces trauma. Dit is iets wat vaker gebeurt, het herhaalt zich. Het geeft jou overtuigingen. Ik zal een stukje van mijn eigen jeugd als voorbeeld geven.

 

Als kind werd ik regelmatig onderbroken, er werd niet echt naar mij geluisterd. Dit werd overigens onbewust gedaan. Als kind heeft dat grote impact, je wordt namelijk niet gehoord/gezien. Dit zijn kleine momentjes, die je vaak niet meer bewust weet als je volwassen bent. In het totaalplaatje van mijn jeugd heb ik nooit het idee gehad dat ik een ‘slechte’ jeugd heb gehad. Maar deze overtuigingen hebben uiteindelijk wel impact op je gedrag.

 

Mijn thema is dus: “er mogen zijn…”

 

Geen borstvoeding krijgen als baby is een herhaling van stappen wat ook trauma geeft. Als ouder kies je daar niet bewust voor maar het doet wel wat met een kind.

 

Als kind ervaar je pijn en daar ga je een beschermingsmechanisme omheen bouwen. Want de mens wilt geen pijn ervaren en bouwt dus automatisch dit beschermingsmechanisme.

 

Trauma kan heel klein zijn. Maar iedereen heeft het. Het hoort bij het leven.

 

Alle trauma die je oploopt bevriest in jouw conditionering, om op latere leeftijd te kunnen helen. Uit trauma komt dus gedrag voort, je bent zelf verantwoordelijk wat je er mee doet.

 

De klassieke trauma emoties die daarbij horen:

Vechten, vluchten, bevriezen & pleasen.

 

Mensen die:

  • In vechtstand staan, zijn vaak boos
  • In vluchtstand staan, zijn vaak bang en/of hebben paniek of angsten
  • In vriesstand staan, voelen zich vaak leeg en eenzaam
  • Pleasen, zijn afhankelijk van anderen

 

Veel conditioneringen of persoonlijkheidsproblemen door trauma zijn we gaan kaderen. Bijvoorbeeld: hij is arrogant, dominant, een narcist, depressief, heeft ADHD/ADD, of hij is verslaafd en ga zo nog maar even door.

 

Er is een weg om daar aan te werken. Het is niet met één sessie verholpen, in sommige gevallen duurt het wel jaren.

Maar er bestaat verlichting!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.