Waarom koud afdouchen in de ochtend?

Gepubliceerd op 26 september 2021 om 20:33

Tja, waarom zou je nou ’s ochtends onder een koude douche gaan staan, als een warmere toch zó veel lekkerder is.

 

Ik ben het ook gaan doen, ik start lekker warm en sluit 2 minuten koud af. En ik zeg eerlijk, dat heeft een tijd geduurd voordat ik met het gehele lichaam koud onder de douche kon blijven. Van teen naar been en zo steeds een stapje verder…

 

Maar waar doe je het nou allemaal voor? Hieronder vindt je tien gezondheidsvoordelen, dat wil je vast zelf ook ondervinden!

 

Waarom koud afdouchen

GEEFT ENERGIE:

Koud douchen geeft je energie! Je lichaam staat meteen paraat en wilt zich beschermen tegen de kou. Je bent meteen alert en goed wakker door deze lekkere adrenaline-rush! 

 

REMT STRESS EN HELPT BIJ BESTRIJDING DEPRESSIES:

Wetenschappers beweren zelfs dat je zintuigen in één keer zo extreem geprikkeld worden door de kou dat het kan helpen bij de bestrijding van depressies en neerslachtigheid. Door de kou blijkt er een stimulatie te zijn van de afgifte van endorfine.  Endorfine is een stofje in ons lichaam dat zorgt voor aangename gevoelens. Endorfine werkt pijnstillend en kalmerend. Het remt de stress hormonen en reguleert de afgifte van serotonine en dopamine. 

 

ONTSTEKINGSREMMEND EN BOOST VOOR IMMUUNSYSTEEM: 

Een koude douche zorgt voor een toename van het stofje interleukine, wat een ontstekingsremmende werking heeft. Door acute stress wordt je immuunsysteem even kort geprikkeld waardoor ook de productie van witte bloedcellen omhoog gaat. Witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen ziekteverwekkende micro-organismen. Dus bij deze krijgt je immuunsysteem ook een flinke boost.

 

VERBETERT BLOEDCIRCULATIE:

Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Dit betekent dat er in dezelfde tijd meer bloed door de aderen wordt gepompt en hierdoor het bloed efficiënter wordt gebruikt. De bloedcirculatie verbetert.

 

AFVALLEN: 

Je kan er door afvallen. De belangrijkste mijlpaal in het bruinvetonderzoek is misschien wel het bewijs geweest dat het door kou wordt gestimuleerd. Uit verschillende onderzoeken bleek: wie enkele uren per dag in een omgeving van zo’n 15 graden verblijft, maakt meer bruin vet aan en verliest wit vet. Koud douchen en/of de thermostaat een paar uur omlaag zou hier dus bij kunnen helpen.

 

BETER HERSTEL NA SPORTEN: 

Als gevolg van de kou spannen de spieren van je bloedvaten aan. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen. Hierdoor neemt de bloeddruk toe, pompt het hart krachtiger en neemt de doorbloeding in je spieren toe. Als gevolg hiervan kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd en zuurstof en voedingsstoffen sneller in de vermoeide spierweefsels worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich beter kan herstellen na bijvoorbeeld het sporten, waardoor minder spierpijn en minder kans op blessures.

 

DISCIPLINE TRAINEN: 

Dacht je dat het makkelijk is om dagelijks koud te douchen?! Ga er maar eens onder staan. Het is niet altijd makkelijk. Zeker niet in de winter. Gelijk aan het begin van de dag iets doen waar je elke dag weer tegen op ziet vergt veel mentale kracht. Je hebt dus aardig wat discipline nodig om dit een vast onderdeel te maken van je ochtend routine. Dit is dus ook iets wat je iedere dag traint als je onder een koude douche stapt. Deze mentale training kun je dus ook zeker gebruiken in allerlei andere vlakken van je leven waar je wilskracht en discipline voor nodig hebt.

 

GOED VOOR HAAR EN HUID: 

Het is beter voor je haar en huid. Heet water zorgt ervoor dat je haar en huid uitdrogen. De natuurlijke oliën in je huid en in je haar spoelen weg door het warme water, waardoor je huid en haren dus droger worden. 

 

EFFECT WORKOUT: 

Je kan het effect van een fiets-workout van 1 uur bereiken door 10 minuten onder een koude douche te staan. Maar voordat je die 10 minuten gaat doen, wel rustig trainen om daar te komen.

 

GOED VOOR HET MILIEU: 

En als mooie afsluiter het is goed voor het milieu want het kost minder energie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.